Geplaatst op

Such Sweet Thunder

Het monster werpt schaduwen. De film past in een Shakespeare-decor zonder details. Haaks op realisme. Uit het theater loopt een lijn van Henrik Ibsen, Adolphe Appia, Gordon Craig en Norman Bel Geddes naar deze B-film. En de cinema voegt daar Duits Expressionisme en Film Noir aan toe. Belichting is ruimte. In vaktermen low-key lighting.

It, The Terror From Beyond Space wordt geproduceerd via United Artists. Weinig middelen en een snelle productie zijn de achtergrond. Deze genrefilm gaat nergens over, nou een soort Journey into Space dan. De Sprong in het Heelal kluistert volksstammen aan de radio.

In 1958 heerst in filmstudio’s nog vakmanschap dat de santekraam goed laat uitkomen. Shirley Patterson op de schouder van een Marsiaan. Om je dood te schrikken. Maar niet echt. In 1957 maakt Duke Ellington de op Shakespeare gebaseerde suite Such Sweet Thunder. Hoge en lage cultuur spelen haasje-over.

Foto: It, The terror From Beyond Space van Edward L. Cahn, 1958

2 Reacties op “Such Sweet Thunder

  1. Hmm, even snel het scenario van de film gelezen. Ik dacht toch wel wat van die jaren ’50 SF-films te hebben gezien. Het blijft altijd wel leuk om de associatie te zien met de Koude Oorlog en bloeddorstige aliens van Mars (de rode planeet).

    Ridley Scott’s Alien (1979) lijkt erg geinspireerd te zijn dor dit scenario, al voegde Scott er nog wat dystopische elementen aan toe, zoals het ondergeschikt maken van de levens van de bemanning aan de aankomst van de alien op Aarde voor wapenonderzoek.

    Als je trouwens een sterke maag hebt is de remake van The Thing (1982) een aanrader.

  2. @MMI
    Klopt, de film diende als blueprint voor Ridley Scott’s Alien. Hoe blijf je een Marsiaan uit de weg? Nou, met een snijbrander. Simpel toch. Ook kondigt zich in de belettering de tv-serie Batman (1966) al aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s