Geplaatst op

Circus Sarrazin

Thilo Sarrazin klink als naam van een circus. Circus Sarrazin. De dame kamt haar baard, de Siamese tweeling speelt quatre mains en het doorgezaagde weesmeisje vat moed voor de volgende voorstelling. De Freak Show is in volle gang. De dame met de sluier en de jood met de bijzondere genen lopen arm in arm met de lilliputter en de sterke man. In het boek Deutschland schafft sich ab heft directeur Sarrazin Duitsland op.

De wereld geeft zich onbezorgd over aan kritiek. Als toeschouwers kraaien we van plezier of brullen van ongenoegen over de voorstelling. We overstemmen de startende kettingzaag van de volgende act. Binnen het circus kan meer dan in het gewone leven. We knijpen een oogje dicht en zetten voor even onze moraal opzij als we de man met de hamer zien smoezen met de vrouw met de drie borsten. Het is show.

Directeur Sarrazin heeft twee zielen. Zijn redelijke kant vecht tegen onredelijkheid. Een oog is scheef gaan staan. Da’s de prijs voor het innerlijke gevecht. Thilo is hoofdact in zijn eigen show. Hij toont blindheid door ons te laten zien. Op de vlucht voor zichzelf laat-ie verwachtingen en beloften in de lucht hangen.

Tussen de voorstellingen denkt Thilo na. Hij heeft jaren gezwegen en moet nu spreken. In een circus waar pracht en praal om aandacht schreeuwen spreekt men harder dan normaal. Thilo geeft zich over aan overpeinzingen en triomfeert met onbeantwoordbare vragen in de stilte van zijn wagen. Hij heeft spijt dat zijn lichaam opgebrand is. Door het innerlijke vuur van zijn vechtende zielen. Meer Faust dan Freak.

Foto: Freaks van Todd Browning, 1932

4 Reacties op “Circus Sarrazin

 1. piter ⋅

  Het zou natuurlijk handig zijn geweest als deze blogger, waarvan ik hoop dat die het boek wel gelezen heeft, in het kort probeerde te vermelden wat de inhoud van het boek is.
  Helaas is hte onmogelijk alle boeken te lezen.
  Dat het boek wat losmaakt blijkt alleen daaruit dat er een tegenboek is verschenen, waarin Leon de Winter een bijdrage geeft.
  Ik weet niet wat de schrijver per vekocht boek krijgt, maar ik meen dat er al anderhalf miljoen exemplaren zijn verkocht, dus het verlies van z’n baan bij de Duitse bank lijkt wel gecompenseerd.

 2. @Piter
  Een boekspreking had gekund. Maar ik heb voor een andere vorm en invalshoek gekozen. Die past bij het karakter dat ik met dit blog nastreef.

 3. VSp ⋅

  Het boek ligt voor €21.95 in de Duitse boekhandels. Auteurs in Duitsland ontvangen 15% van de opbrengst. Ietwat anders geregeld dan in Nederland.
  Sarrazin had een herseninfarct, is als Hugenoot opgegroeid in katholiek Beieren en was vanaf z’n prille jeugd een dwarsligger.
  Ik heb het boe in mijn bezit. En gelezen.
  Met z’n rassen/genen theorie is hij doorgeslagen. De statstieken liegen er echter niet. Noch zijn overige conclusies.
  Tekenend is dat hij geen politike partij heeft opgericht, in teggenstelling tot de PVV en Stadtkewitz.
  Een royementsprocedure in SPD is ‘gescheitert’.

 4. @VSp
  Herseninfarct wist ik niet, dat verklaart dat ene oog dat scheef staat Ja, da’s opvallend, dat de SPD hem uiteindelijk toch niet durfde te royeren. De steun binnen de basis van de partij ontbrak daarvoor. Het is jammer dat Sarrazin doorgeslagen is met zijn rassentheorie. Daarom karakteriseerde ik hem ook als iemand met twee zielen, naast de redelijkheid ook de onredelijkheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s