Geplaatst op

Seul ce soir (1940/42)

Tijdens de bezetting gaven songs hoop. Zoals in Frankrijk het melancholische Seul ce soir dat door Léo Marjane gezongen en Charles Trenet geschreven werd. Waar waren de krijgsgevangen mannen?

Je suis seule ce soir
Avec mes rêves,
Je suis seule ce soir
Sans ton amour.
Le jour tombe, ma joie s’achève,
Tout se brise dans mon cœur lourd.
Je suis seule ce soir
Avec ma peine
J’ai perdu l’espoir
De ton retour,
Et pourtant je t’aime encor’ et pour toujours
Ne me laisse pas seul sans ton amour.

Tussen de Duitse en Amerikaanse amusentsindustrie van die jaren zijn overeenkomsten. Ze versterkten zich met buitenlandse talenten. Van Zarah Leander, Kristina Söderbaum, Rosita Serrano, Lilian Harvey, Johan Heesters of Ilse Werner tot Fritz Lang, Billy Wilder of Marlene Dietrich. De laatsten gingen naar Hollywood. De Duitsers maakten in bezet gebied gebruik van lokale talenten. Zoals Léo Marjane in Parijs. Na de oorlog was haar ster verbleekt. Tijdens de oorlog werd dat anders ervaren.

André Zucca, Théâtre des soldats allemands (1942/43). Collectie: Bibliothèque historique de la ville de Paris.

De Duitsers trokken Belgische dansorkesten aan als Fud Candrix, Jean Omer of Stan Brenders en het Nederlandse Orchester Ernst van ’t Hoff. In de eerste oorlogsjaren was de Duitse economie booming. Waarom deze orkesten zo goed waren is een raadsel. Wisten ze de gouden middenweg te vinden tussen het Amerikaanse voorbeeld en de op de maat spelende Duitse Telefunken-dansmuziek?

4 Reacties op “Seul ce soir (1940/42)

 1. nuchterling ⋅

  Er lijkt weer even over het hoofd gezien te worden dat Frankrijk, in navolging van de Britten, begin sept 1939 Duitsland de oorlog verklaarde, niet andersom.
  Frankrijk, de Britten ook niet, verklaarden niet Stalin de oorlog die de andere helft van Polen had bezet, waarom, ik kan wel een reden bedenken.
  Verder gebeurde er niets totdat Frankrijk en de Britten voorbereidingen troffen voor de bezetting van het neutrale Noorwegen.
  Dat maakte Hitler duidelijk dat Frankrijk en nog Groot Brittannië geen vrede wilden.
  Om Churchill tot vrede te dwingen bezette Hitler een deel van Frankrijk, en sloot een genereuze vrede met het land.
  Churchill’s poging Hess te vermoorden toen die naar Schotland vloog in een ultieme poging vrede te sluiten mislukte, de mei 1941 Hess documenten zijn nog steeds geheim, ik vermoed omdat die documentan aantonen dat verder vechten onzin was.

 2. @Nuchterling
  Er wordt niets over het hoofd gezien omdat het niet aan de orde kwam. Duitsland viel Polen in 1939 Polen binnen terwijl het wist dat Engeland en Frankrijk de Poolse onafhankelijkheid hadden erkend. Vergelijkbaar met artikel 5 uit het Navo-verdrag. Dus de Duitsers hadden met wat nadenken moeten kunnen weten dat een aanval op Polen gevolgd zou worden door een oorlogsverklaring van Engeland en Frankrijk.

  De Poolse marine had overigens modern materieel, namelijk onderzeeboten uit …. Nederland.
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2010/11/20/orzel/

 3. Pingback: Diep in mijn hart en Ernst van ‘t Hoff (1944) « George Knight Kort

 4. Pingback: Seul ce soir (1940/41) | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s