Geplaatst op

F van Freud

F is de 6de letter. Ontstaan uit de vorm van de knots. Dat levert stevige klappen op. Het wijst op wat een man tot man maakt. Fallus, moet ik meer zeggen? Dat Sigmund Freud in de Weense Berggasse zijn divan verbond met het onderbewuste moest zo zijn. Door Vladimir Nabokov in voorwoorden de Weense afvaardiging genoemd. Die niet uitgenodigd was. Maar als ze toch naar binnen glipten had de schaker in hem enkele wrede vallen geplaatst.

Bij Nabokov en Freud staan tekst en taal centraal. Ze maakten mooie literatuur die mogelijk dient als hulpmiddel bij het denken, maar altijd een waarde in zichzelf was. Deze nooit vervangt. Freuds pretentie dat wel te doen was de rancune van Nabokov. Orson Welles bouwt frauduleuze façades met zijn F for Fake, maar dringt tot geen kern door. Dat deed beeldend kunstenaar Lucian Freud fijnzinnig. Freud functioneert in het knotsgekke universum.

Foto 1:  Trappenhuis Berggasse, woning Sigmund Freud, Wenen

Foto 2: Lucian Freud (links) en Brendan Behan, Dublin 1952

3 Reacties op “F van Freud

 1. fredvanderwal ⋅

  De thematische relatie tusssen Freud en Bacon is duidelijk. De post existentialistische mensvisie eveneens.De grove schildertoets voor mij niet erg aantrekkelijk. Hoe vroeger het werk va Freud des te meer het mij aanspreekt. In 1963 zag ik zijn in Nederland toen nog onbekende werk voor het eerst in een Engelse catalogus.

 2. @Fred
  Ha, de F van Fred. Mee eens over B&F. En is Bacon niet nog rauwer, anti-clericaler en ‘moderner’? Denk aan de stukken onbeschilderd canvas en de vervormingen. Dat pasteuze van Freud vraagt om liefhebbers door dik en dun.

 3. fredvanderwal ⋅

  De beeldtaal bij Bacon is verrassender, vernieuwender, gedufder, origineler en naar mijn smaak veel krachtiger door het inteegreren van surrealistische elementen dan het academische expressionisme van het lelijke schilderen bij Freud. Ik was direct geetroffen in 11963 door de onorthodoxe fotgraafische beeldvorming bij Freud en geloof dat de rada van Bacon aan Freud om varkensharen kwasten te gaan gebruiken verkeerde keuze is geweest.
  Luister nooit naar andere schilders, die hebben naar goed post existentialistisch voorbeeld niet het goede met de collegas voor.
  Bacon slaagde er in met abstracte beeld elementen een fotografische niet bestaande wereld te verbeelden. Freud is slechts een academisch schilder met soms lelijke fotografische afsnijdingen van het beeld en een modderig, deprimerend kleurgebruik waar mijn tenen van gaan krommen.
  Bacons is vele stappen verder gegaan, zijn unieke kunstenaarschap van de vrolijke wanhoop vertolkte de durf in de schilderkunst, een totaalpakket van visie op de mens die niet de mijne is, maar wel trefzeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s