Geplaatst op

The Birth of a Nation

Dit moet Washington DC zijn. Want de koepel van het Capitool is zichtbaar. En da’s geen toeval. Het is 10 november 1865. Kapitein Henry Wirz moet hangen. We zouden hem nu een oorlogsmisdadiger noemen. Als kampcommandant in dienst van de Zuidelijken werd-ie aan het eind van de burgeroorlog verantwoordelijk gesteld voor samenzwering en moord. Niet de Engelsen hebben dus ruim 30 jaar later in Zuid-Afrika de concentratiekampen uitgevonden. Wirz was Zwitser en tijdgenoot van de oprichter van het Rode Kruis Henri Dunant. Wie zou vergeten worden?

Alexander Gardner (1821-1882) is de fotograaf. Hij neemt op 7 juli 1865 ook de opgehangen moordenaars van president Lincoln op de korrel. Het regent en regenschermen bieden bescherming. Een natie stelt een daad. Oorlogen zijn bloedig en kennen een afrekening. Da’s de wetmatigheid. In The Birth of a Nation laat filmpionier D. W. Griffith een en ander 50 jaar later herleven. Zijn racisme achtervolgt hem weer.

2 Reacties op “The Birth of a Nation

 1. klazema ⋅

  Het is zeer opvallend dat oorlogsmisdadigers altijd en overal uitsluitend aan de kant van de verliezers worden aangetroffen.
  Dat de overwinnaars geschiedenis schrijven, en hun geschiedenis ook nog laten onderwijzen, er zijn niet veel die dat door hebben.
  In het geval van de ondewerping van het zuiden door het oosten zijn er genoeg verhalen over de gruweldaden begaan door de Yankees, maar als overwinnaars waren zij per definitie de goeden.
  Toen de VS begin 50er jaren inzag dat Hitler gelijk had, dat Duitsland nodig was in de strijd tegen het bolsjewisme, werd het nieuwe Duitsland de verplichting opgelegd de Neurenberg versie van de tweede wereldoorlog te onderwijzen.
  Dat gebeurt nog steeds.
  Gerd Schultze- Rhonhof, ´1939, Der Krieg, der viele Väter hatte, Der lange Anlauf zum Zweiten Weltkrieg’, München 2003, 2006
  Het Japanse volk trapte er niet in, en richtte monumenten op voor degenen die door de Amerikanen na een ‘proces’ waren opgehangen.
  De tekst op die monumenten laat weinig aan de verbeelding over over wie de Japanners zien als verantwoordelijk voor de oorlog tegen hun land.

 2. P.H.M van de Kletersteeg ⋅

  Dat is duidelijk.Kijk maar naar de tweede wereldoorlog.
  Als je kijkt naar wat zich in de bevrijding afspeelde door bv het noord afrikaanse leger onder frans commando…
  Maar ook: de russen namen wraak; en in de geschiedenis zijn de vrouwen en de buit voor de winaar.
  Er was een dorp in duitsland, waar de moeders samen met de dochters zelfmoord pleegden.
  maar allez; na voor wat zij verantwoordelijk waren….
  who cares?
  De russen waren ook makkelijk met SS; bij een klein kamp werd de SS in autobussen gedreven en de bussen werden in de fik gestoken.Was wel verdiend trouwens.

  Ben wel benieuwd naar de tekst op de jappen monumenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s