Geplaatst op

V van Verlangen

V is de 22ste letter. Ooit uitwisselbaar met U en F, W, B, M. De V komt van ver. Het wijst naar victorie en vie, leven. Naar vrouwelijkheid. Bezit is het einde aan het verlangen. Eenmaal vervuld is het voorbij. Evolutie is oorsprong voor verlangen. Zonder jacht en ambitie gebeurt er niets. Kunst en taal profiteren van het verlangen. Veel verhalen worden verteld om te benadrukken dat een verstoord evenwicht wordt hersteld.

Marlene Dietrich verbeeldt verlangen en verleiding. In Desire trekt ze aan door afstand. De blik van de bewonderaar voldoet niet. Haar leven laveert tussen gebroken landen, harten en geschiedenissen. Bijvangst van de goede Duitser. Nog een klassieke Hollywood-film is Tennessee Williams’ A Streetcar Named Desire. Marlon Brando als oerkracht. Het creëert de behoefte bij het Amerikaanse publiek naar serieuze cinema. Da’s weer een ander soort verlangen.

Foto 1: Marlene Ditrich in Desire van Frank Borzage, 1936

Foto 2: Marlon Brando en Vivian Leigh in A Streetcar Named Desire van Elia Kazan, 1951

2 Reacties op “V van Verlangen

 1. selmasalo

  Die letters heten immers “labiaal”,
  tot de labia behorende…

 2. @selmasalo
  Klopt. In het verlengde hiervan: Ik vind het altijd leuk om Duitse vrienden uit te leggen dat de zogenaamde Tweede Klankverschuiving wel in het Hoogduits maar niet in het Nederlands heeft plaatsgevonden. Ofwel, het Nederlands vertegenwoordigt een oudere taaltoestand en staat dichter bij het Gotisch dan het Duits. Maar velen, ook Nederlanders denken dat het Nederlands een afgeleide van het Duits is. Niet dus.

  Kortom, taal en de interpretatie van taal is belangrijk voor onze nationale identiteit en begrip van ons zelf. Ik zou graag zien dat wetenschappers, politici en opiniemakers de achtergronden schetsen die ik hier noem. Niet om er een nationalistische feestje van te maken, maar om tot zelfkennis te komen.

  Labia en vrouwelijkheid, je slaat de spijker op de kop hoe het verlangen werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s