Geplaatst op

Eerste Wereldoorlog: met buitengewone inspanning

Mijn fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog komt door de foto’s in De Prins. Ingebonden jaargangen openden parade’s, troepenbewegingen en slagvelden. Onlangs stootte ik op een Servische site op een foto die ik me zelfs meen te herinneren. Of is dat de gangbare inbeelding?

Het onderschrift zegt: Bij de geallieerden in de omgeving van Saloniki. Servische artilleriepaarden trekken met buitengewone inspanning een auto door een moeras. De datering is september of november 1916.

Achtergrond is dat Servië eind 1915 wordt bezet door Duitsers, Oostenrijk-Hongaren en Bulgaren. Servische troepen vluchten over de bergen naar Albanië. Via Corfu komen ze in het Griekse Saloniki terecht. Griekenland dat moet reageren op de Bulgaarse inmenging blijft neutraal. De Serviërs voegen zich in een geallieerd leger van 500.000 man dat tot september 1918 weinig meer uitricht dan auto’s uit de modder trekken.

De Prins is intussen vervangen door YouTube en blogs. Alles is op internet te vinden, inclusief onvervalst patriottisme. Het lied van hoop en angst Kreće se lađa francuska staat symbool voor de Frans-Servische vriendschap. Evacuatie als Servisch Duinkerken. De Franse boot vaart:

Foto 1: Servische troepen in Saloniki, eind 1916

Foto 2 : Sloep met Servische lijken op Corfu. Omdat de tijd ontbreekt om ze te begraven worden ze opgestapeld op de boten en later overboord gegooid.

2 Reacties op “Eerste Wereldoorlog: met buitengewone inspanning

 1. guest ⋅

  De eerste wereldoorlog was de eerste oorlog die burgers een afkeer van oorlog deed krijgen.
  Toen de oorlog uitbrak meldden zich aan beide zijden grote aantallen vrijwilligers, zij zagen die oorlog nog zoals het Pentagon nu Nederlandse militairen ziet ‘paid adventure holidays’.
  De vrees was dat de oorlog voor kerstmis 1914 afgelopen zou zijn.
  Het liep wat anders, vooral door een nieuw wapentuigje, het machinegeweer.
  Generaals zijn hele domme mensen, zij wisten, vooral aan Britse en Franse kant, niets anders te doen dan tienduizenden in de dood van die machinegeweren te jagen.
  En waarom was er eigenlijk een eerste wereldoorlog.
  Het antwoord gaf Balfour al in 1907, toen hij tegen de VS ambassadeur zei ‘dat oorlog misschien de goedkoopste manier was de Britse levensstandaard op peil te houden’.
  Het ingeslapen Britse wereldrijk kon de concurrentie met het dank zij een Franse aanval in 1870 verenigde Duitsland niet aan.
  In 1917 vond en publiceerde Trotzky de geheime overeenkomsten tussen Britten, Fransen en tsaristisch Rusland om drie keizerrijken, het Duitse, het Habsburgse en het Ottomaanse, onder hen op te delen.
  Rond 1900 was Duitland economisch, technisch en wetenschappelijke even toonaangevend als het nu weer is.
  Hoe ingeslapen dat Britse wereldrijk was bleek in in 1917, toen de Britten VS militaire redding moesten kopen door de Balfour verklaring.
  De naweeën daarvan gaan nog steeds door.

 2. @Guest
  De eerste wereldoorlog was de eerste oorlog die burgers een afkeer van oorlog deed krijgen.

  Een prikkelende stelling. Hadden hiervoor burgers geen afkeer van oorlog? Er was midden 19de eeuw ook al de verschrikkelijke Krimoorlog die veel publiciteit trok. Of de Duitse oorlog van 1866. Over zoals u zelf zegt de Frans-Duitse oorlog van 1870. Of al die honderden andere oorlogen.

  Misschien hebt u gelijk omdat burgers voor het eerst op grote schaal betrokken werden bij de oorlog. Als getuigen en slachtoffers werden ze bewust en voor het eerst een factor in het denken over oorlog. Maar dat daarvoor burgers geen afkeer hadden van oorlog lijkt me onwaarschijnlijk. Ook al voor 1914 verloren boeren hun oogst, handelaren hun negotie, stedelingen hun bewegingsvrijheid en lansknechten hun leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s