Geplaatst op

Tragische held: Asmahan

Asmahan is een kruising van Mata Hari, een Arabische prinses, Uum Khultum en Amy Winehouse. Haar leven valt samen met het interbellum en overbrugt twee wereldoorlogen. Haar einde is een auto ongeluk in 1944. Was ze dubbelspionne vermoord door de Engelsen? Haar taak was het om te zorgen dat de Gealllieerden in Syrië vrije doortocht kregen. Zo gaan de geruchten. Hun woord hielden ze niet.

Maar de theorie dat de Egyptische ster Uum Khultum de Syrische Asmahan dwarsboomt klinkt ook aannemelijk. In elk geval zorgt Asmahan meer dan 60 jaar na haar dood nog steeds voor mystificaties en literair-cinematografische oefeningen. Zo worden legendes geboren. Asmahan belichaamt de weemoed van een verdwenen Arabische wereld.

Uit Syrië komt Asmahan in 1924 in Egypte terecht. Haar zangcarrière gaat gelijk op met die van haar broer Farid el Atrache. Ze maken vele films en worden populair in de Arabische wereld. Asmahan combineert oriëntaalse kleur met Westerse techniek en stijl. Tot zijn dood in 1974 blijft Farid zijn zuster missen. Hij trouwt nooit omdat geen vrouw de leegte in zijn hart kan opvullen. Da’s romantisch en dubbel zo tragisch.

7 Reacties op “Tragische held: Asmahan

 1. wllm Kalb

  Wat een bijzondere zangeres! Ze doet me door haar donkere stem meer aan Zarah Leander dan aan Amy Winehouse denken Spannend levensverhaal ook. Er valt over die periode en die landstreken nog heel veel te ontdekken. dank voor deze bijdrage.

 2. @Wilm
  Amy Winehouse meer vanwege haar levenswandel dan haar stem. Naar verluidt hield ook Asmahan van een lekker glas. Maar Zarah Leander staat nog op mijn lijstje. Toch zwaarder van stem dan Asmahan? En Rosita Serrano , Greta Keller en het hele American Songbook. Om hier meer te zien klik bij de tags onderaan op tragische held of vul bovenaan Echo uit de verte in.

  Ja, er valt nog veel te ontdekken over muziek die ons vreemd is. Maar mij viel op dat in alle herinneringen aan en retrospectieven over Uum Kultum in de Nederlandse pers me nooit de naam Asmahan opgevallen is. En wees nou eerlijk, wat is er spannender dan het gerucht dat een artiest een rivale uit de weg laat ruimen?

 3. wllm Kalb

  Over Zarah Leander: zie http://wllmkalb.wordpress.com/ 27 augustus

  groet Wllm

 4. @Wilm
  Dank, ik ga het lezen.

 5. Pingback: Samia Gamal danst: 1952-1963 « George Knight Kort

 6. Pingback: Let’s Face the Music and Dance: 1936-1955 « George Knight Kort

 7. Pingback: Tragische held: Buddy Holly « George Knight Kort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s