Geplaatst op

1950-1960 Amsterdam Nieuw-West

Stenen zonder mensen, da’s het ideaal van sommige architecten. Stadsplanner Le Corbusier zag de mens als sluitsteen. Goede wijken veranderen mee. De Bijlmer of het Utrechtse Kanaleneiland konden dat niet. Uit nostalgie resteert een beeld van een maakbare samenleving die begint bij een leeg landschap en eindigt bij de Stichting Goed Wonen.

Zestig jaar geleden werd de eerste paal geslagen voor Slotermeer. In het stadsarchief loopt een tentoonstelling: Amsterdam Nieuw-West ’50-’60. De toelichting beoordeelt de opzet van de buurten als goed doordacht. Over de maakbaarheid kan men echter ook anders oordelen.

Foto 1: Jan Abelszstraat, 1957-1958 (nr nieuwwest02)

Foto 2: Het complex Sloterhof tussen de Cornelis Lelylaan en de Comeniusstraat, 1960 © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum (nr nieuwwest03)

5 Reacties op “1950-1960 Amsterdam Nieuw-West

 1. Yep, daar ben ik geboren en opgegroeid. In een duplex woning waarvan de huiskamer overeenkomt met die op de eerste foto.

 2. @Ina
  Wat een toeval.

 3. Met flink veel glas, dan kun je zien, hoe of het bankstel staat bij Mien…

 4. johanhvd ⋅

  Nieuw-west, ach, daar heb ik veel herinneringen liggen, al woonde ik daar niet. Dagelijks met tram 13 vanuit CS naar Slotermeer, nam fiets bij een keet aan de Ookmeerweg en fietste richting Osdorp.
  Wanneer je destijds vanuit Slotermeer, lijn 13 uitstapte en de Ookmeerweg op ging, waren ze aan de linkerkant bezig met de nieuwbouw. Aan de rechterkant was slechts weiland.

  Een tijdlang kwam ik in de oudere buurt, Jan van Galenstraat, Akbarstraat en dergelijke, om er “enige werkzaamheden” te verrichten. De welbekende Kolenkit stond toen net recht overeind…
  Ach ja.

 5. Paul1987

  Leuk om die oude fotos terug te zien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s