Geplaatst op

Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing?

Waar Engels overgaat in een spraakgebrek bewijst de commentator in een filmpje uit 1955 over warenhuis Harrods. Met als gids Elizabeth Allan die geen tegenspraak duldt en de nieuwerwetse Tetley-theezakjes.

Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing? is een collage met beelden uit hoofdzakelijk Amerikaanse tijdschriften. Bronnen zijn Hollywoodfilms, reclame, verpakkingen, popmuziek en strips. Pop-Art begint in 1956. De pas overleden Engelsman Richard Hamilton was de ‘uitvinder’ ervan. Maar de zoon van medekunstenaar John McHale betwist dat.  En die tegenclaim betwistte Hamilton weer.

Kortom, kunst gaat ergens over. Binnen de Pop-Art bestaat een nuanceverschil tussen Amerikaanse en Britse kunstenaars omdat de eersten de welvaart eerder verheerlijkten en de laatsten bekritiseerden. Elizabeth Allan biedt Hamilton in 1956 de kans zich te onderscheiden.

Foto: Richard Hamilton, collage Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing?, 1956

5 Reacties op “Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing?

 1. reinjohn

  Het mag u vreemd toeschijnen, maar de brave commentator spreekt algemeen beschaafd Engels. Het Engels van Churchill, Chamberlain en John Marwood Cleese. Iets wat wij tegenwoordig nog maar hoogst zelden te horen krijgen. Wij zijn het scherpe geknauw van de Amerikanen gewend of moeten luisteren naar de dialecten van de “Working Class”.
  Het is niet anders.

 2. @Reinjohn
  Mooi opgepikt! Het is waar dat we het soort Engels van de commentator ontwend zijn. Maar In mijn geheugen klinkt het Engels van Churchill en Chamberlain minder gekunsteld. Vergelijk het met de footage van Neville Chamberlain die terugkomt uit München. Ik vind dat prachtig beheerst en evenwichtig uitgesproken. Van een andere orde dan de Harrods-man.

  En John Cleese? Da’s een komiek die af en toe met het Oxford-English spot. Dat geknauw van de Amerikanen buiten New-England doet ook mij inderdaad nog meer pijn aan de oren. Maar smaken verschillen. Ook in de waardering van accenten, dialecten en spraakgebreken.

 3. Paul1987

  Richard Hamilton was een goede vriend/inspirator van Bryan Ferry, die geinspireerd door het popart gedachtengoed Roxy Music zou oprichten

 4. @Paul1987
  Klopt, Bryan Ferry had eind jaren ’50 bij Richard Hamilton beeldende kunst gestudeerd aan de Universiteit van Newcastle upon Tyne.

 5. Wllm Kalb

  I love it. So British.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s