Geplaatst op

The Song is Bird

Zoals Marc Myers opmerkt ontleen ook ik mijn kennis over Charlie Parker aan Phil Schaap. Het dagelijkse programma Bird Flight, ‘a radio show on WKCR’. Vergelijkbaar met de Concertzender dat vanwege omroepbelangen om zeep werd gebracht. Subsidies richten dan kwaad aan. Het New Yorkse WKCR bedelt soms om geld om in leven te blijven.

Bird dus. Bijnaam van altsaxofonist Charlie Parker (1920-1955). Met Louis Armstrong beschouwd als de grootste jazzmusicus ever. Van Bird bestaan slechts twee clips. Cameravoering van Hot House verduidelijkt dat Dizzy Gillespie bekender is. Die andere frontman van de bebop.

Charlie Parker was verslaafd en brandde aan twee kanten op. Hij leefde te kort en stierf bij een barones voor de televisie met The Dorsey Brothers’ Stage Show op. Opnamen met Strings zijn geweldig en het klassieke kwintet met Miles Davis (tp), Duke Jordan (p), Tommy Potter (b) en Max Roach (dr) uit 1948 is de top. Vastgelegd door Dean Benedetti.

Kunnen we de nagedachtenis aan Bird achterhalen? Zijn legacy. Was-ie muzikaal genie, genereus persoon, overlever die niet overleefde of iemand die zichzelf in de weg zat? Nee, hij past voor geen meter. We kunnen alleen luisteren. Zijn muziek moet het doen en vertelt het verhaal.

YouTube 1: Coleman Hawkins (ts) met Bird, Hank Jones (p), Ray Brown (b) en Buddy Rich (d) in Ballad en Celebrity (zonder Hawkins), 1950

YouTube 2: Dizzy Gillespie (tp), Bird, Dick Hyman (p), Sandy Block (b), Charlie Smith (d) in Hot House, 1952

Foto 1: Portret van Charlie Parker, Red Rodney, Dizzy Gillespie, Margie Hyams and Chuck Wayne, Downbeat, New York, ca. 1947; Foto: William Gottlieb

Foto 2: Portret van Charlie Parker, Three Deuces, New York, vermoedelijk maart 1948; Foto: William Gottlieb

4 Reacties op “The Song is Bird

 1. Joost Lips ⋅

  Slechts twee clips van Bird? Maar je hebt gelijk; zijn muziek vertelt het verhaal.
  Hoorde eens de anekdote dat Charlie Parker onder het concertpodium in slaap was gesukkeld en net op tijd ontwaakte om on stage te klimmen en zijn solo ten beste te geven.
  Mooi blog.

 2. @Joost
  Niet ondenkbaar is dat er in de toekomst nog wat opduikt. Lange tijd was Hot House het enige bekende beeldmateriaal. Over Bird zijn veel anecdotes te vertellen. Zoals dat-ie even briljant op een plastic sax speelde als-ie zijn normale beleend had voor drugs. Dat verhaal van dat in slaap sukkelen op het podium staat me niet bij, maar zou goed kunnen.

 3. George, mijn herinnering van de anekdote klopt wellicht niet helemaal: op de volgende site lees ik dar Bird een hele show miste omdat hij onder het podium in slaap was gevallen. http://translate.google.nl/translate?hl=nl&langpair=en|nl&u=http://www.musictrekker.com/jazz/charlie%2520parker/charlieparker.html

 4. @Joost
  Ja, Bird sloeg nog wel eens een gig over. Wel of niet snurkend. Mooie link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s