Geplaatst op

Chamberlain ziet niet, luistert niet en hoort niet: 1938

De Britse premier Neville Chamberlain heeft een papier. Daarop is-ie apetrots. Want hij heeft in München de vrede gered. Denkt-ie. De datum is veelzeggend: september 1938. Wij weten wat volgt. Hitler koopt uitstel en mag Sudetenland inlijven. Zodat Tsjecho-Slowakije machteloos wordt. Chamberlain gedraagt zich netjes en praat over Peace For Our Time. Ook da’s van alle tijden. Zijn papier is even geduldig als hijzelf.

Horen, Zien en Zwijgen. Of: Luister niet, kijk niet, en spreek niet. Geeft onderstaande foto commentaar op de opstelling van Chamberlain? Kunnen we meer dan 70 jaar later dan nog begrijpen hoe 1938 voelt?

Foto 1: Neville Chamberlain toont na terugkomst het vredesverdrag van München, 1938

Foto 2: Twee maiko en een geisha in Horen, zien en zwijgen; rond 1890

4 Reacties op “Chamberlain ziet niet, luistert niet en hoort niet: 1938

 1. reinjohn

  Je moet altijd op je hoede blijven. Een van de moeilijkste dingen is de contemporaine geschiedenis zo objectief mogelijk te beschrijven. Wij zien al snel de WAARHEID, terwijl het slechts de waarheid is.
  Groet.

 2. realist ⋅

  De Brit Newman toonde op grond van toen eindelijk geopende Britse archieven aan dat de Britse garantie aan Polen van maart 1939 de bedoeling had oorlog te veroorzaken.
  De memoires van Vansittart, een belangrijke man bij het Britse Foreign Office, tonen eveneens aan dat het Foreign Office oorlog wilde.
  Vansittart behoorde tot de groep genaamd toen Thirtyniners, deze groep was van mening dat de Britten pas in 1939 klaar waren voor oorlog.
  Weinigen weten hoe het Midden Oosten ook toen al de eigenlijke reden was van de eerste wereldoorlog.
  Bekend is de uitspraak van Churchill dat de hele periode 1914 1945 het best kan worden gezien als één lange oorlog.
  Het kost natuurlijk even tijd de genoemde boeken op te snorren en te lezen, maar dan kun je ook je hele visie op de periode sinds de Duitse eenwording van rond 1870 herzien.
  Het aardige van het boek over de Berlijn Baghdad spoorlijn is dat toen al het VS imperialisme werd voorspeld.
  Wat Chamberlain in 1938 voor ogen stond weet uiteraard alleen Chamberlain, wilde hij oorlog voorkomen of alleen nog maar even uitstellen.
  Hoe dan ook, Hitler kreeg gelijk, Churchill leidde de zelfmoord van het Britse empire.
  Niemand beschrijft beter hoe dat ging dan Charmley, maar z’n boek werd niet eens in z’n eigen land gepubliceerd, de waarheid vindt niet altijd een herberg.

  Simon Newman, ´March 1939, The British guarantee to Poland, A study in the continuity of British Foreign Policy’, 1976, Oxford

  Lord Vansittart, ‘The Mist Procession, The autobiography of LORD VANSITTART’, London 1958

  Edward Mead Earle, Ph.D., ‘Turkey, The Great Powers and The Bagdad Railway, A study in Imperialism’, 1923, 1924, New York \

  John Charmley, ‘Der Untergang des Britischen Empires, Roosevelt – Churchill und Amerikas Weg zur Weltmacht’, Graz 2005

 3. @reinjohn
  We blijven op onze hoede.

  @realist
  Dank voor de uitgebreide toelichting. Het klinkt plausibel dat de Engelsen tijd kochten. Als het Chamberlain niet was, dan wel de legerleiding of Buitenlandse Zaken. En de Polen verraadden. Samen met De Fransen trouwens. Want de belofte uit het Anglo-Poolse verdrag van april 1939 verklaarde: If Germany attacks Poland His Majesty’s Government in the United Kingdom will at once come to the help of Poland. Niet dus.

  Maar de Duitsers kochten ook tijd. Hoe was het geweest als in 1938 de oorlog was begonnen, terwijl beide kanten nog niet klaar waren met hun voorbereidingen? Da’s achteraf speculeren, maar ik vermoed dat de Geallieerden dan verhoudingsgewijs sterker waren geweest dan in 1940.

  Ik weet niet zo zeker of het Midden Oosten de eigenlijke reden voor de Eerste Wereldoorlog was. Ging het niet eerder om een veelheid van redenen waarin kolonialisme en Turkije een rol speelden? Naast de opkomst van Duitsland, het revanchisme, de dynastieke verbondenheid en onevenwichtigheden op de Balkan en Griekenland. Vergeet evenmin dat rond 1900 nog een serieus idee bestond van een verbond tussen Duitsland, Engeland en de VS.

  Dat Churchill de deur dicht mocht doen van het Britse Rijk is wellicht bespoedigd door de Tweede Wereldoorlog, maar was toch al een onvermijdelijkheid. Rijken komen en gaan, zoals nu de VS van de troon gestoten wordt.

 4. Pingback: Roel van Duijn, Oekraïne en de slappe knieën van het Westen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s