Geplaatst op

M van Metro

M is man en Maria, mens en massa. De 13de letter brengt geen ongeluk, maar verandering. M is een film van Fritz Lang (1897-1976). De stad zoekt de moordenaar van meisjes en gaat op mensenjacht. Moeders krijgen er hun vermoorde kind niet mee terug. De omvorming eindigt.

Onder de stad rijdt de metro die macht symboliseert. Een netwerk van lijnen verbindt de uithoeken. Treinen vervoeren reizigers onder de grond. Soms erboven. Kleuren, letters en cijfers geven betekenis aan de obscuriteit. In de metropool stromen massa’s mensen door de goot.

Foto 1: Peter Lorre als Hans Beckert in M (1931) van Fritz Lang

Foto 2: Station Porte d’Ivry, Parijse metro, lijn 7, omstreeks 1938

2 Reacties op “M van Metro

  1. Wllm Kalb

    De letter zou nu zijn de letter P van pedofiel. Een land maakt jacht op echte en vermeende pedofielen en nagelt ze aan de schandPaal. Patrouilles jagen door de straten, in Patserige auto’s. Op wePsites worden pedo’s gePest en en getergd. Priesters en Pastoors zijn hun leven niet meer zeker.
    Lijkt me een spannende film te worden.

  2. @Wilm
    Prachtig. Het schrijnendste van ‘M’ is dat de misdadigers het hardste jacht maken op de kindermoordenaar. Want door de verhoogde inzet van de politie komt hun business in gevaar. Dezelfde afleiding en dubbelheid zie je nu in de werkelijkheid als het om pedofielen gaat. Zonder dat het trouwens een jacht wordt. Ofwel, het trekt de aandacht voor andere overtredingen weg. Waarmee uiteraard de kindermoord uit ‘M’ niet goedgepraat wordt. Integendeel.

    Maar de posting gaat over de metropool en de metro, het stadsleven en de massa. Niet over kindermoord. De reactie op de kindermoord illustreert echter wel de complexiteit en gelaagdheid van het stadsleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s