Geplaatst op

Huis van Oranje of Groen

Oranje huizen zijn soms in strijd met de welstand. Dat ondervonden in 2003 de grafische ontwerpers van Studio Thonik. Een gerechtelijke uitspraak veroordeelde ze tot overschilderen. De welstandscommissie had zich het effect van de oranje kleur onvoldoende gerealiseerd. Uiteindelijk werd het gebouw groen. Pittig groen. Oogde dat prettiger?

Oranje huizen verdienen een foto. Zoals het gerestaureerde Lincoln Theater in Miami, Florida. In het befaamde Art Deco district en daterend uit 1936. Architect was Thomas W. Lamb die zoveel filmtheaters bouwde.

In het Zuid-Chileense Puerto Natales Magallanes staat het ‘Orange Bauhaus‘. Voor het raam een bord van de internationale Italiaanse verhuizers van Trans Sokol. De verhuizing, op de weg in, of de weg uit?

Foto 1 en 2: Gebouw Studio Thonik in Amsterdam

Foto 3: Art Deco in Miami, Florida, het voormalige Lincoln Theater. Credits Carrie

Foto 4: Orange bauhaus in Natales, Chili

6 Reacties op “Huis van Oranje of Groen

 1. Blewbird ⋅

  Oranje veel beter dan groen. Vreemd dat het advies van de welstand eerst werd opgevolgd en later (kennelijk na het besluit van het college van burgemeester en wethouders) ongedaan gemaakt.

 2. Wat betreft Thonik kloppen de feiten in dit bericht helaas niet. De welstand heeft tot twee keer toe positief geoordeeld over het oranje pand en Thonik is niet gerechtelijk veroordeeld tot overschilderen. Het pand is overgeschilderd na mediation door Eberhard van der Laan, toen advocaat nu burgemeester van Amsterdam.
  vriendelijke groet, Thomas Widdershoven, thonik

 3. @Thomas
  Bedankt voor je toevoeging, om niet te zeggen correctie. Alleen begrijp ik dan niet hoe ik de uitspraak moet begrijpen die het beroep van de klagers toekent.
  http://www.fw.nl/fwS.php?L3=24

 4. @george knight
  Deze uitspraak houdt slechts in dat de gemeente de bezwaren van de omwonenden opnieuw moet wegen. De bezwaren zijn echter steeds door de gemeente ongegrond verklaard. Thonik is dus niet veroordeeld tot overschilderen.

 5. @Thomas
  Dank voor de nieuwe uitleg. Thonik heeft een groot hart en een groot kleurenpalet.

 6. Pingback: Petitie ‘Behoud van Street Art gevel’ pleit voor schildering van vis op gevel in Antwerpen. Omgevingsvergunning ervoor is geweigerd | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s