Geplaatst op

Prisoner of Love (1946-1966)

Een van de eerste zwarte popsterren is bariton Billy Eckstine (1914-1993). Zijn carrière liep gelijk op met de opkomst van de bebop in de jaren ’40. Saxofonist Charlie Parker werd eind jaren ’40 ook een superstar met z’n strings die hem opsloten in de roem. Hoewel Mr. B en Bird nog steeds worden gewaardeerd als grote musici wordt de grootte van hun roem nu niet meer begrepen. Ze moesten in een Amerika dat mindere witte talenten meer kansen bood allebei vechten tegen vooroordelen.

James Brown heeft het mede dankzij Billy Eckstine 20 jaar later makkelijker. Allebei goede bandleiders. De tijden zijn veranderd. Brown zet ‘Prisoner of Love‘ naar z’n hand en boekt zijn eerste hit. Een song uit 1931 van Russ Columbo en Clarence Gaskill met tekst van Leo Robin. Gevangen door liefde. Of in de tijd. Hoe dan ook muziek die boeit.

02_05740904

Why should I be a lone soul
Why can’t I be my own soul
Alone from night to night you’ll find me
Too weak to break the chains that bind me
I need no shackles to remind me
I’m just a prisner of love
For one comand I stand and wait now

From one who’s master of my Fate now
I can’t escape for it’s too late now
I’m just a prisoner of love
What’s the good of my caring if someone is sharing
Those arms with me
Although she has another
I can’t have another
For I’m not free
She’s in my dreams awake or sleeping
Up on my knees to her I’m creeping
My very life is in her keeping
I’m just a prisoner of love. 
Love.

Picture 9

Foto 1: Martha Holmes, Billy Eckstine wordt onder veel hilariteit aangehaald door een fan na een concert, 1949.

Foto 2: Martha Holmes, Billy Eckstine met van links naar rechts ‘pianist Bobby Tucker, golf pro Charles Sifford, agent Mike Hall, road manager Bernie Ebbins, personal manager Milton Ebbins, Mr. B, magazine writer Hal Webman & press agent Frances Stillman who surround singer Billy Eckstine (3L) under Paramount theater marquee adorned w. Eckstine’s name and picture‘. New York, 1949  [toegeschreven: 1950].

4 Reacties op “Prisoner of Love (1946-1966)

 1. Anoniem ⋅

  Je vergeet Art Tatum, Satchmo, en Fats Waller om maar een paar grote zwarte artiesten uit de Jazz te noemen (niet de blues) En de Mills Brothers, zwaar onderschat!

  Nog steeds zijn de opname’s buitengewoon indrukwekkend vanwege het tijdsgewricht, eind twintiger – vroege jaren dertig, maar minstens door de blazerssectie die ze onwaarschijnlijk goed wisten te imiteren. Je vraagt je af hoe ze geklonken zouden hebben wanneer er hifi bestond…

  Het vroege werk is helaas dun gezaaid op youtube maar hier een paar voorbeelden: I heard en Swing it Sister en Limehouse blues of China Town en Smoke Rings Er is meer maar het latere werk is minder wat mij betreft…

 2. Anoniem ⋅

  PS
  Ik was ook aanvankelijk op zoek naar het nummer waarin ze zingen over bedwants (humor), dat kon ik niet vinden. Blijkt het toch ergens te staan, verscholen in deze compilatie waarvan ik blij ben dat nr 2 er ook onderdeel van uit maakt. Zo mooi!:
  1 – I wish
  2 – Old Rockin’ Chair
  3 – Bugle Rag Call
  Wat beeld betreft…. Er zijn wel meer oude filmpjes maar de geluidskwaliteit ervan is zo vaak zoveel minder….

  Leuke Blog trouwens! 😉 😛

 3. @Anoniem
  Zelfs Charlie Parker met Strings had begin jaren ’50 onnoemelijk succes. Ook hij was een pop-idool. Art Tatum betwijfel ik. Fats stierf denk ik te vroeg om in de niet-zwarte charts door te breken.

  Het is zeker lastig om goede beeldopnamen te vinden. Soms lukt het.

 4. Anoniem ⋅

  True.

  Op het gevaar af dat je mij drammerig begint te vinden…

  Taj Mahal met een ode aan de Mills Brothers (I ain’t got nobody). Een Calypso cover van Roaring Lion, waar Van Dyke Parks (de producer) de arrangementen voor maakte, een betere vertolking ervan bestaat niet geloof ik, waarmee het meteen ook weer een ode is aan de Calypsonian die het schreef: The Four Mills Brothers

  Van het één komt het ander…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s