Geplaatst op

De Marskramer en de Dood: Der Hausierer

De Duitse (toneel)schrijver Peter Weiss (1916-1982) schildert in 1940 ‘Der Hausierer‘. Een marskramer met een lade voor zijn buik draait zich om en kijkt ons aan. In een grimmig industrieel landschap staat beneden aan het eind van een steil pad een klein circus. Achter het lichte tentdoek gaapt de donkerte. Schrijver W.G. Sebald legt in de bundel Campo Santo uit dat Weiss zijn leven lang werd aangetrokken door de dood.

Hans Holbein brengt rond 1538 de marskramer samen met de Dood. Onder het mom Komt Tot Mij die Belast Zijt haalt de Dood hem van de weg. Huishoudelijke artikelen als muizenvallen, lepels, zeven en borstels vormen zijn handel. Alleen zinvol op het platteland zonder winkels. In een stedelijke omgeving is Der Hausierer pas echt verloren.

Foto 1: Peter Weiss, Der Hausierer (olieverf), 1940

Foto 2: Hans Holbein de jongere, De Marskramer uit de Dodendans (houtsnede naar Mattheus XI), 1538

Foto 3: Hein Gorny, Mausefallen im Angebot, 1937. Biildarchiv Preussischer Kulturbesitz

2 Reacties op “De Marskramer en de Dood: Der Hausierer

  1. Selma

    Zeer boeiende beelden, ook zonder begeleidende tekst.
    Ik denk aan de broers C & A Brenninkmeier, die in de 19de eeuw als marskramers vanuit Duitsland naar Nederland kwamen, om hier een imperium te vestigen.
    Ik denk ook aan mijn bet-betovergrootvader, een Duits-Joodse marskramer die in 1798 naar Nederland wandelde, om daar een kleinzoon te krijgen die miljonair werd in de effectenhandel…

  2. @Selma
    Ja, de marskramer roept ook vele levensverhalen op. Interessant die familiegeschiedenis.

Plaats een reactie